Wikipedia

Arama sonuçları

26 Temmuz 2015 Pazar

Hayali Seyahatlerim (Sidney- Rezervasyon)

From flowliving.com.
Malum yaz aylarındayız, insanın aklı hep gezmelerde tozmalarda :) geçen yurtdışı tur fiyatlarına baktım, bir de tursuz kendi imkanlarımla gitsem kaça mal olur onu hesapladım. Arada inanılmaz bir fark vardı.

Sonra dedim ki kendi kendime, "Parayı boşver, zamanı da boşver! Rezervasyondan, orada adres sormaya, alışveriş yapmaya kadar kimsenin yardımı olmadan, tek başına yurt dışına çıkabilir misin sen? Kendi ülkende olduğun gibi rahatça salınabilir misin bilmediğin bir şehrin sokaklarında?" biraz yutkundum açıkçası :) sonra da "neden olmasın?" dedim. Giderim elbette, ihtiyacım olan şey çok basit aslında; "turist ingilizcesi" :) evet bir turistin ihtiyaç duyabileceği cümleler belli zaten, bunların pratiğini yaparsam dünya turu bile yaparım evelallah:)

Bunun için turist diyalogları araştırdım sonra ve çıktılarını alıp evde kendi kendime konuşuyorum bu ara. Bi otel görevlisi oluyorum, bi turist :) sesimi kaydediyorum sonra dinleyip dinleyip gülüyorum :)

Bu ses kayıtlarımı da size dinletmek için bloga yüklemeyi planladım ama blogger, ses kayıtlarını resim ve video gibi blogda paylaşma imkanı vermiyor nedense? Player yüklesem orada dinleyebilirdiniz ama ben de öyle sıra sıra şarkı listesi gibi yüklemek istemedim. Onun yerine hem kendime hem de size bi güzellik olsun diye minik minik ses klipleri yaptım :) Nereden nereye işte; yurtdışı turu bakıyordum, iMovie'yi öğrendim :)

Nasıl olduğunu birazdan göreceksiniz ama önce bizim biraz hayal kurmamız lazım.

Evet hayal. Hayal kurmak ne güzel di mi? Tıpkı gezmek gibi. İkisi de insanı mutlu ediyor. İşte biz şimdi çifte mutluluk yaşayacağız çünkü hayal kurarak gezmelere gideceğiz hep beraber :)

Diyelim ki çok paramız var, çalışmak zorunda da değiliz vaktimiz de paramız gibi çok. Parası ve vakti olan sağlıklı ve zeki bir insan ne yapar peki? Bence gezer. Sizce de öyleyse eğer, hadi gitmek istediğimiz yerleri düşünelim o zaman.

1 hafta gidip oranın altını üstüne getireceksin. Para sorun değil, ingilizceyi de ben birazdan halletçem merak etme sen :) Nereye gitmek istersin nereye, nereye? Tamam sen oraya git, ben de seçiyorum; aslında Bangkok diyecektim ama oraya kışın giderim ben, şimdi Sidney'e gideyim Afrika sıcakları bastı malum, orada 1 hafta efil efil kendime geleyim :)

Tamam, ilk önce biletleri internetten hallettik. O kolay zaten onda ingilizceye gerek yok. Otel beğenelim internetten, paramız çoktu di mi? O halde Four Seasons illa ki vardır Sidney'de de, orada kalayım :)

İşte şimdi ingilizcemizi konuşturmamız lazım. Otele telefon açıp Pazartesi için 6 günlük yer ayırtacağız. İnternetten de bu mümkün ama ingilizce ısınma turları yapacağız ya ondan telefonla yapalım rezervasyonu.

Aradığımızda, karşımıza çıkan otel görevlisi muhtemelen şuna benzer bir cümle kuracaktır;

-Four Seasons Hotel. How can I help you? (Four Seasos otel. Size nasıl yardımcı olabilirim?)

Nasıl cevap vereceğimi merak ediyor musunuz? Dahası kendi cevabınızı da merak ediyor musunuz? o zaman cevabı aşağıdaki 15 saniyelik klipte :)



E bunun üzerine görevli de doğal olarak ne tür bir oda istediğimi sorar herhalde;

-Sure. What sort of room do you want? (Elbette, nasıl bir oda istersiniz?)

-Cevabımı Youtube'dan bildirmek istiyorum canım :)


Kaç gün kalacağımızı da söyledik. Otel görevlisi muhtemelen odanın fiyatını söyleyecektir bize ama biz de bunu sorabilmeliyiz yani yurtdışında bu soruya çok ihtiyacımız olacak. Çok iyi bildiğimiz neredeyse türkçeleşecek olan "How much is it!" sorusunu çarşıda, pazarda almak istediğimiz şeyi işaret ederek kullanabiliriz de oda fiyatı sorma gibi durumlarda şunu kullanmalıyız sanırım:


-The rent for the room is 300-USD a day.

Ne dedi o? 300 amerikan doları mı dedi? Hem de a day mi dedi? Evet biz turdan daha hesaplı olacak diye böyle ingilizce pratikler falan yapmaya başladık adam bize "300-usd" diyor :) Tamam telaş yok, masuscuktan, biz gerçekte geceliği 20-30 tl'lik hostellerde kalırız ama hayal kuruyoruz şimdi, bizim çok paramız var ya hani. :)

Neyse bırakalım ezikliği de otel görevlisine cevap verelim adam bekliyor parelel evrende :)


Aldın mı cevabını naber? Para bizim için ne ki? :)))

Otel görevlisi, fiyatı öğrendikten sonra sergilediğimiz bu cool tavırı görüp adımızı soracaktır elbette :) biz de söyleyeceğiz, burayı klipsiz geçiyorum tabi ki :) Sonra görevli bize yerimizi ayıracağını ve daha sonra birsinin onay için bizi arayacağını falan anlatan şuna benzer bir cümle söyleyecektir:

- I will make the booking, madame. Someone will call you up from the hotel later and confirm it.

Biz de asaletimizden ödün vermeden kibarca;



diyip ve asil asil telefonu kapatıp sonra en ilkel halimizle havalara uçarız sevinçten. :) Çünkü yurt dışı seyahatimizin 1.aşamasını geçtik. Hem de en basit cümleleri kullanarak başardık bunu.

Hep bildiğimiz cümleleri bile aslında hiç yüksek sesle telafuz etmediğimi farkettim ben. İnsan sadece kendi sesinden duyduğu kelimeleri unutmazmış, bu yüzden çok faydalı olacağına inanıyorum. Hem kullandığım kelimler beynimde kalıcı hala geliyor hem de telafuzumu geliştiriyorum. İnşallah devam ettirebilirim :)

Devam ettirmeyi başarabilirsem eğer, bakalım seyahatimizin diğer aşamalarında başımıza daha neler gelecek? Elbette kuracağımız cümleleri bunlardan biraz daha zor seçeceğim daha sonraları, bu ilk bölüm alıştırma gibi bi şeydi.

Böyle klipler yapmak hiç aklımda yoktu. Ben sadece ses kayıtlarımı ilgili satırın arasına sıkıştıracak player aramıştım ama beceremedim. İyi ki de becerememişim :) Sonra böyle klipler halinde yapmayı denedim lirik olması da ayrıca yararlı ve esprili oldu.

Peki siz hangi ülke için rezervasyon yaptırdınız? Yorumlarınızı bekliyorum :)

35 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Ne gereği var canım, paramız bol nasıl olsa. (gerçekte aynı fikirdeyim ama ) :)

      Sil
  2. çok güzel yazı olmuş :) Uzak doğu ülkelerini görmeyi çok isterdim :) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emine, umarım en kısa zamanda gerçekte de görürsün uzak doğuyu ama artık böyle idare et :)

      Sil
  3. Ben de senin gibi başlasam mı ? Kitap okumaya vs. Bilemedim. Başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başla tabi, bak ben durup durup başlıyorum hep :)

      Sil
  4. Seyahat sever biri olarak yüzümde kocaman bir gülümse ve büyük bir keyifle okudum yazınızı :)

    YanıtlaSil
  5. çok tatlısın:) tek başına yol iz ve dil bilmeden seyahat! düşünmesi bile heyecan verici:)
    beni de hayallerine ortak ettin sen çok yaşa emi..

    YanıtlaSil
  6. Şahane bir yazı olmuş.....
    Biliyorsun ben hayalciyim, iyi miyetli ve güzel hayallere bayılırım......
    Dünya üzerinde en çok Yeni Zelanda'ya rezervasyon yaptırmak ve en az bir ay orada kalmak istiyorum.
    Ama esas hayalim "Tatilimi Ay'da Dolundünya Seyrederek Geçirmek İstiyorum"......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni Zelanda yakın Avustralya'ya :) biliyorum senin hayalini ben, gayet mantıklı bir hayal o :)

      Sil
  7. Allahim yaa dilekiiimmm kizz sen harcaniyon valla bak. o ne guzel ses klipleri bravo yaa. bak telafuz da cok iyi di mi. vayy vayy guzelim tebrikler harika yapmissin canim♥♥♥♥♥♥

    YanıtlaSil
  8. :) teşekkür ederim leydim, player diye debelendim ama klip çıktı işte :)

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş, keyifle okudum :) Gezmek çok güzel bir his, hele de kendin gezince özgür hissediyorsun :) Eğer yurtdışına çıkarsan kendin hostel en iyi seçeneklerden biridir, popüler hostellerde kalırsan eğer otelde kalmaktan daha çok eğleneceğine eminim ve yardımcı olacaklardır :) İngilizcen çok iyi olmasına gerek yok haritana planı çizerek anlatacaklardır ;) İlk yurtdışı deneyimimde bende korkmuştum daha doğrusu telafuzumdan dolayı çekinmiştim.Elimde sadece o şehrin gezilecek yerleri ve yenilecek yemek listeleri vardı :) 6 farklı ülkeden 20 den fazla şehri sırtçantamla hostellerde kalarak gezdim çok şükür.Yanında bir ya da iki samimi arkadaşın varsa o yurtdışı gezisi tadından yenmez. Bu fırsat her zaman insanın ayağına gelmiyor, şimdi geniş zaman ayıramıyorsun. Vaktin varken durma git, anlatacak çok şeyin olur..
    Blogumda birkaç ay önce küçük bir yazı yazmıştım istersen bir göz at.
    http://arslanyusuf.blogspot.com.tr/2015/04/yurtdsn-nasl-gezmeliyim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzenlerimle Londra'ya gitmiştik ve çok eğlenceli geçmişti ama bir şehri kendi başına keşfetmek mükemmel bir his olmalı işte burada bu hissi yakalamaya çalışıyorum ben :) Bence de gezmek çok güzel :) Fırsat yakaladıkça gerçek olarak da uluslararası diyarlara gitmeyi çok isterim:) Biliyorum çok geziyosun sen de hemen bakıyorum yazına :)

      Sil
  10. Ben de Londra'ya gitmek istiyorumm... Hem de sadece hayal değil , bir ideale dönüştü benim için.. Yazını keyifle okudum ve nasıl da hayal kurmadan duruyormuşum böyle bunu anladım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa sürede gidersin, Londra çok çok güzel bir şehir. Ben gittim ama tekrar gitmek istiyorum, aklımda kalan çok yeri oldu :)

      Sil
    2. İnşallahhhh :) Yürekten Aminn diyorum :)

      Sil
  11. çok tatlı yaaaaa. sen ingilizce öğretmeni ol yaaa tam senlik iş :)

    yurtdışına gitceğin zaman bilet veya turu, türk şirketlerinden ayarlama. yabancı şirketlerden al. yani, londra, berlin gibi şehirlerdeki şirketlerden al. istanbula tarifelerde ve şirketlerde gözükmeyen bir ton bilmediğimiz uçak iniyo ve kalkıyo. biz aracılara para ödüyoruz. bunun için ingiltere almanya vb. google'dan gireceksin. bizim google'dan değil. yani, bir yabancı arkadaşından şifre alıp örneğin ingiltere google'dan giricen. o zaman uçak bileti sadece 20 euro filan londraya mesela. yani yolculuk çok ucuz ama biz hep kazıklanıyoruz, bak bunu unutma. her ay bir ülkeye gidebilirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 euro muuuu? bilmiyodum. londra biletleri çok pahalı ama ya. iki ülkede de kuzenlerim var onlar da pahalı diyordu. bu konuyu ayrıca araştıracağım. öyleyse tabi giderim ben her ay :) ingilizceyi bi söksem öğretmenliği de düşünürüz sonra :))

      Sil
    2. istanbul-londra 20 euro.

      Sil
    3. seneye gidicem ben londra'ya zaten, ordan alırım deep.

      Sil
    4. istanbuldan kredi kartıyla alıyorsun. örneğin bir hafta italya 300 TL yol yatak dahil.

      Sil
    5. uçak düşmez di mi? :)

      Sil
    6. deep önereceğin site falan varsa yazsana lazım olur.

      Sil
    7. yok yahu. bu fiyatlar yabancılar için olduğu için ucuz sadece. istanbula gelen uçakları bilmiyoruz biz. otogara gider gibi gidersen havaalanına uçak çok, 10 tl'ye bile düşüyor bilet. ama saatlar hep sabaha karşı 4-5 gibi. örneğin, türkiye içi tur biletini bile almanyadan filan alcan valla bizi kazıklıyorlar. bak gugıla yaz hep yerli firmalar geliyor. bizim ülkede pahalı tır ve uçak bileti. yurtdışında çok ucuz. örneğin, easy jet sitesine girsinler baksınlar sürekli var uçak ve nerdeyse bedava. izmirden de kalkan uçakları bize söylemiyorlar. :) ama dediğim gibi dns filan almanya hollanda olcak.

      Sil
    8. easy jet duydum, bizimkilere söyleyim bakalım, seneye bu konuları bayağı araştıracağım zaten :) sağol canım.

      Sil
  12. Wizz air ve Ryan air en ucuz havayolu şirketidir.Ben 2-3 sene önce 300-350 liralık uçak biletiyle 5 farklı ülkeyi dolaşmıştım :) Sıkıntısı şu Sırtçantandan fazlasını götüremiyorsun ekstra ücret gerekli. Türkiyeden 1-2 yerden kalkar sadece. Aklında bulunsun ucuz Avrupa bileti için :)

    YanıtlaSil
  13. "easy jet" baksınlar. bir tanesi bu. sen de o akrabalardan iste dns ayarlarını ve kendin gir bak. hatta aynı uçuşa ingiltereden gir ve türkiyeden gir. bak almanya filan 10 euro bilet :)

    YanıtlaSil
  14. bulamazsan daha sonra link atarım :)

    YanıtlaSil
  15. bak şöyle.

    türkiyeden bilet veya tur alıp türkiyede gezmek
    türkiyeden bilet veya tur alıp yurtdışında gezmek

    bunlar pahalı.

    yurtdışından bilet veya tur alıp türkiyede gezmek
    yurtdışından bilet veya tur alıp yurtdışında gezmek.

    bunlar ucuz.

    ama bileti yine kartla alıyoz bişe değişmiyor.

    gideceğin zaman söyle o zaman sana bulur sölerim. dersin ingiltere nisan sana bulurum 20 euro.
    ya da linkini yollarım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oki, anlaştık :) teşekkürler canım benim. Ama ben şimdi Sidney'e gidiyorum zaten, bilet free, hayal hava yollarıyla :) Londra seneye inşallah belki de kışın olacak belli değil tarih.

      Sil
  16. sidney de hallederiz :))))) taam :)

    YanıtlaSil
  17. Kızlar ne bilgiler varmış sizde :)) Ben de tur vs. planları yapıyordum kendi çapımda...
    En iyisi ingilizceye yoğunlaşıp , free bir seyahate çıkmak ..

    YanıtlaSil